Snø av Orhan Pamuk

snc3b81Tyrkia har i hovedsak en muslims befolkning men har siden deres store nasjonalhelt Ataturk samlet landet  vært sekulært på statsnivå. Det innebærer at Hhijabfor å dekke hår og hals ikke har vært tillatt f. eks. på skolene.

Men finnes det et naturlig  skille mellom stat og religion eller er de sammenvevd som siamesiske tvillinger av historie og  tradisjoner?

Orhan Pamuk har forsøkt å gripe fatt i disse problemstillingene i boken Snø. På baksiden av mitt eksemplar står det at boken er en nøkkel til å forstå et samfunn som trekkes mellom EU og Gud.

I byen Kars tar jentene selvmord fordi de nektes å gå med hijab. Bokens forteller Ka, drar til byen av nysgjerrighet. Hva er det som får disse jentene til å gå til et så drastisk skritt. Hvorfor er det så viktig for dem å få bruke hijab. Vel fremme i Kars  dras han inn i surrealistiske hendelser som militærkupp,  islamistiske terrorhandlinger mens han hele tiden spør hvorfor. Selv er han egentlig en landflyktig som har stilt seg på utsiden og opplever at ateisme og islams settes opp mot hverandre som om ytterpunkter som ikke kan leve side om side.  Og hele tiden daler snøen ned og gjør den lille byen mer og mer isolert. Det er en underfundig historie full av surrealistiske hendelser som gjør den til en leseopplevelse på tross av at det hele egentlig er veldig deprimerende.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s