SCUM Manifesto

Solanas Nå – siviliserte, selvsikre, uavhengige og arrogante medsøstre – er dere klare for å ødelegge samfunnet, eliminere det økonomiske systemet og utslette det mannlige kjønn? Eller er dere bare veike pappajenter? Veltilpassede, passive, og undertrykte? For feige til å innse hva en mann egentlig er?

Og for Valerie Jean Solanas (1936-88), amerikansk radikal feminist, var mannen intet annet enn en vandrende, biologisk ulykke, besatt av død, sex og vold. I 1967 ga hun ut SCUM Manifesto; Society for Cutting up Men, en voldsom visjon der det patriarkalske samfunnet utslettes. Teksten er skarp, rasende, og til tider morsom, og kan leses i sin helhet her. Siden SCUM Manifesto er såpass ekstremt har det blitt avfeid som satire, men det snur oppfatninger om kjønn på hodet,  noe jeg synes gjør det interessant for både kvinner og menn.

Valerie Jean Solanas historie var dramatisk. Hun har blitt kalt «Amerikas første intellektuelle hore»; hadde utdanning bl.a. fra University of Maryland, og livnærte seg som prostituert fra hun var 15. Hun led tidvis av mental sykdom, og er kvinnen som skjøt Andy Warhol i 1968.

Fakta om Valerie Jean Solanas fra Guardian.co.uk

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s