Deilig smusslitteratur

Som nyutdannet bibliotekar var jeg en kort periode ansvarlig for boklevering til pensjonister i Oppegård.

Det var en lidelse. De gamle gubbene skulle ha krigslitteratur og kjerringene «noe romantisk, gjerne Viktoria Holt».

Alle leseglade barn trenger en glidende overgang fra Anne Cath. Vestly til voksenlitteraturen. I dag har de Harry Potter og Det gyldne kompass.

 

RebeccaPå 70-tallet hadde vi jentene seriene om Angelique og Marianne mens gutta leste Alistair MacLain. Vi må ha hatt liberale mødre for bokseriene om de før omtalte damene besto for det meste av de intrigene damene måtte igjennom for å tiltrekke seg menn og sex. Herlig og mye bedre enn bladet Romantikk! Men vi vokste til og ville videre. Etter å ha ett tatt turen innom Rebekka av Daphne du Maurier, var veien kort til de store klasikerne og den voksne leseren var født.

 

Men det er håp også for den voksne jenter som ønsker seg litt romantikk og sånt. Skulle jeg vært politisk korrekt, burde jeg nå trukket frem skildringene av forholdet mellom Kristin Lavransdatter og Erlend. Men jeg liker ikke Kristin. Hun er sutrete og blir etterhvert som triologien skrider frem et talerør for Sigrid Undsets katolisisme.

 

Valley of the dollsNei, la meg heller trekke frem Valley of the dolls av Jaqueline Susann. Den har vært skoledannende for forfattere som Jackie Collins. Og det burde si det meste.

 

Historien tar utgangspunkt i tre unge piker Jennifer North, Anne Welles og og Helen Lawson som på slutten av 40-tallet forsøker å gjøre karriere i New York .

Vi følger dem gjennom vennskap og frem til berømthet før det meste går til helvete. Mye på grunn av feil av menn selvfølgelig.

Den er rimelig godt skrevet og du legger den ikke fra deg før siste side er lest.

Nytes best i sofakroken med et glass rødvin.

PS. Boktittelen spiller på the «dolls» som er et slangutrykk for beroligende piller.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s