Den ulende mølleren

Den ulende mollerenJeg har stor sans for den finske tragikomikken. Som hos filmskaperen Ari Kaurismäki (Drivende skyer, Mannen uten minne, Fyrstikkpiken… ) og som her hos forfatteren Arto Paasilinna. Mens Kaurismäki er opptatt av hverdagens anti-helter, skriver Paasilinna gjerne om personer som ikke passer inn i kategorien helt normal. Felles for de to er at de skildrer menneskene på en humoristisk og usentimental måte.

Mølleren Gunnar Huttunen  lider sannsynligvis av manisk depresjon, men er hverken uten praktisk begavelse eller forretningstalent. Dessverre kan han ikke la være ule litt når livet butter imot. I sine mer energiske perioder underholder han seg selv og resten av byda med å parodiere dyr og bygdas mer prominente personer. Han faller raskt i unåde.  Heldigvis har Gunnar den deilige hagekonsulenten og sin alkoholiserte venn postbudet, men resten av bygda får ham innesperret på asyl. Gunnar rømmer og forsvarer seg mot forfølgelsene med uortodokse knep, men friheten hans blir knappere og knappere helt til romanen avsluttes metafysisk.

Både Kaurismäki og Paasilinna greier å gi meg slik medfølelse med karakterene sine. Jeg hopper i stolen når livet gir dem noen skikkelige kilevinker. Heldigvis ender det sjelden helt ulykkelig, men denne gangen må man fundere over slutten.

Biblioteket har Den ulende mølleren.

Vi har også andre bøker av Arto Paasilinna

Reklamer

En kommentar om “Den ulende mølleren

  1. Eg synes mest denne var ei veldig trist bok (sjølvsagt med mykje av Paasillinna sin herlig humoristiske undertone). Trist i den forstand at den viser kor øydeleggande eit miljø kan vere for folk. Møllaren blei omgitt av usanne rykter og myter som blei «sjølvoppfyllande profetier»….

    Men heldigvis endte romane i ein optimistisk tone – og boka er svært lesverdig. Eg liker best «De hengte revers skog». Den troner på toppen av det eg har lese av Paasilinna.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s