Fallet av Twin Towers

 

Terrorhandlingen mot Twin Towers var som intendert symboltung og spektakulær. Vi var tilskuere, grøsset og gikk hjem og spiste middag. Det traumet som rammet alle de tusenvis av mennesker som direkte eller indirekte fikk sine liv endret den dagen flyene rammet tårnene er ufattelig. Det blir fortalt at New Yorkere har en evne til å samles og beholde roen når krisen rammes, kanskje litt på samme måte som vi har hørt om Londonerne under blitzen under 2. verdenskrig.

Det har tatt lang tid før terrorhandlingen 11. september 2001 har gitt seg utrykk som skjønnlitteratur men nå har to store kjente amerikanske forfattere kommet med bøker i respektive 2007 og 2008.

Det er en ro og fattethet over disse bøkene hvor sorg og bearbeiding har fokus fremfor hevn.

falling man

 

Boken Falling man av Don de Lillo åpner med at vi følger hovedpersonen Keith Neudecker støvete og blodig på vei vekk fra tårnene. Keith velger instinktivt å flytte inn igjen til sin fraseparterte kone og sønn og sammen forsøker de på et vis å begynne livet sammen igjen på nytt. Men er det mulig? Tittelen Falling man henspiller på en performanze artist som repeterer bildet vi har på netthinnen av mannen i dress som i deseprasjon hopper ut av tårnene .

Det er ikke Keith som ser artisten men hans kone Lianne. Lianne er terapaut med en behandlingsgruppe av alzheimerpasienter. Boken dveler så mye ved pasientenes gradvise tap av minne at det kan tolkes som en påminnelse på at vi skal bearbeide men ikke fortrenge minnene.

 

Det europeiske distanserte blikket på USA og det som har skjedd følger vi gjennom Liannes mors elsker. En kunsthandler som det antydes at kan ha vært tysk terrorist tilbake på 60-70 tallet.

De Lilloe insisterer på at vi også skal forstå den grufulle handlingen fra terroristens ståsted. Vi følger vi terroristen under indoktrinering og opplæring første i Tyskland, og deretter i USA. Vi vet hvordan det går men De lillo insisterer på å repetere det for oss.

Dette var en vakker, sterk og troverdig liten bok. 

Siri Hustvedt skriver om terrorhandlingen i boken The sorrows of an american. sorrows of an american 

Sorg preger alle bokens karakterer på forskjellige nivåer. Alle personene i boken sliter med tap av respektive død far, mangel på far, fraskilt kone og det grufulle synet av tårnene som faller.

Boken favner mange temaer, karakterer og bipersoner på en gang og kommer derfor ikke under huden på noen av dem. De to tårnene blir mer en ytre illustrasjon på personenes problemer og det fremstår som påklistrert

Siri Hustvedt har tidligere skrevet fantastisk om sorg og tap i boken What I loved. Jeg anbefaler at du leser den isteden.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s