Menn i eksistensiell krise. Nei jeg skriver ikke om Min kamp

Høsten 2009 kom to spennende forfattere med bøker som begge tilsynelatende omhandler umodne 40-årige menn som rammes av ekstensiell krise når fedrene dør. Begge er oppvokst uten mor og jeg antar at det skal være med på å forklare deres forhold til kvinner. Og med det slutter likheten mellom bøkene.

Svenske Carl-Johan Vallgren har skrevet Kunzelmann og Kunzelmann. Vallgren ble kjent i Norge med Den vidunderliga kärlekens historia fra 2002. Dette er historien om den døvstumme telepatiske dvergen Hercule Barfuss i 1800-talets Europa.Forferdelig stygg er han også. Boken var såpass grotesk at jeg vil kalle kjærlighetshistorien mer underlig enn vidunderlig. K & K har også et anstrøk av galskap men humor erstatter heldigvis den groteske volden fra kjærlighetshistorien. I partiene i K & K hvor vi følger Joakim Kunzelmann (junior) er det mer fornedrende atferd og selvironi som preger hovedpersonen enn hans fysiognomi. Noen ganger blir det bare for dumt men det er greit. Dette er en forfatter som tar seg friheter for å underholde. K & K forteller tre historier: forfølgelsen av homofile under og etter 2. verdenskrig, kunstforfalskninger og 40-åringens vei fra eksistens krise og konkurs til selverkjennelse og møtet med kvinnen i sitt liv. Ved farens død må sønnen lære sin far å kjenne på nytt. Reisen i farens fotspor blir en dannelsesreise hvor Joakim endelig blir voksen. Hørt den før? Historien om Viktor Kunzelman (senior ) er spennende nok til at den hadde fortjent en egen bok. Spesielt fordi det går litt fort på slutten når vi skal forstå at junior har akseptert sin fysiske alder og er klar til å slå seg til ro. Det gjorde det forøvrig også i den vidunderlige kjærlighetshistorien hvor alt ble oppsummert med harmoni og etablering av familiedynasti for den hardt prøvede dvergen. Vår antihelt bruker flere hundre sider på å arbeide seg gjenom to destruktive kvinneforhold, mens møtet med kvinnen i hans liv tar et kapittel fra det første blikk til barnedåp. Kanskje er kjærligheten slik for menn, at de kan gå fra fullstendige drittsekker til drømmemannen bare de møter kvinnen i sitt liv. Eller ser vi her mannens svar på prinsen på den hvite hesten? Historien om faren er klart den beste. Antiheltens selvironi og galskapen som preger denne historien er svært underholdende. Men historienes ulike karakter og stemning gir meg som leser et inntrykk av å lese to bøker parallellt. På et hvis driver senior og junior med falsknerier begge to. Ja da, jeg forstår det men jeg liker klart senior best.

Danske Jette Kaarsbøl brakdebuterte i 2003 med Den lukkede bog. Høsten 2009 kom Din næstes hus ut. Laus Lindborg er arkitekt med suksessrik privat praksis. Faren var tilgjengjeld en mislykket grinebiter som på sine gamle dager blir tvangsflyttet fra høyblokken han selv tegnet. Forholdet til faren gir en troverdig forklaring på hans dysfunksjonelle forhold til damer og hans kvinneerobring er troverdig. Tittelen har bibelske overtoner noe det er all mulig grunn til. Vår verdslige hovedperson trekkes mot presten som begraver hans far og blir en venn av huset. Hvorfor? Hva er det egentlig som trekker han? Veien tilbake fra livskrisen er klart mest troverdig hos Kaarsbøl. Og jeg tror mest på Laus . Han vet jo ikke om det virkelig er drømmedamen han har hodestups innledet et forhold til men det blir til slutt dem mer av tilfeldigheter. Som leser forstår vi at dette forholdet på sikt kan skjære seg. Kaarsbøl er åpenbart glad i de litterære skikkelsene sine og tillegger dem egenskaper som gjør dem like sammensatte som deg og meg.

Biblioteket har Kunzelmann & Kunzelmann og Den lukkede bok

Din næstes hus foreslås innkjøpt til biblioteket.

Reklamer

En kommentar om “Menn i eksistensiell krise. Nei jeg skriver ikke om Min kamp

  1. Vel .. nå har jeg lest de to første bindene av Min kamp kamp og er i gang med tredje. Kommer tilbake med en anmeldelse hvis ingen andre tar utfordringen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s