Les en skjønnlitterær bok og bli litt klokere

Av grunner jeg ikke forstår, henviser spesielt menn til at de bare leser faglitteratur. Så er det sånne som meg da, som synes at livet er fort kort til å kastes bort på bøker hvor faktaoppsamlinger og korrekte kildehenvisninger er viktigere enn godt språk og en god historie.

I november disputerte mannen min. Prøveforelesningen var om «innovasjon og konservatisme i norsk shipping i det 20-århundre. Dette krevde lesning av omlag 85 fagbøker og vitenskapelige artikler på under en uke. Stakkars mann. Men det finnes en snarvei.

Carsten Jensen, kanskje mest kjent for sine reiseskildringer «Jeg har hørt et stjerneskud» og «Jeg har set verden begynde», har skrevet et epos om sjøfartsamfunnet Ærø i Danmark.

Boken følger samfunnets oppgangstider og fall har mange paralleller med norsk skipsfartsindustri. Etter å ha lest den har du mer enn nok kunnskap til å kunne konversere om hvorfor trebåtene med seil ikke hadde en sjans mot dampbåten.

Historien har en ganske tradisjonelt oppbygging hvor vi kronologisk følger noen karakterer; gutten, kapteinen/rederen, fiskeren og sjømannen. Dette er mennenes historie selv om det er ingen tvil om at det er kvinnene som holder samfunnets sammen. Jensen skriver godt og får historien til å gripe tak i deg i møte med barna formet av sine mødre og savnet etter de fraværende fedrene. Dette er beinharde mødre som mentalt forbereder seg på nyheten om at mann og hovedforsørger blir borte på sjøen. I beskrivelsen av kolonnekjøringen til Murmansk under 2. verdenskrig får Jensen frem et helvete, et ragnarokkav blod, gørr og kroppslemmer etter torepedoangrep.

Å velge eposet som form gir rom for å dvele. Noen ganger stopper boken litt opp i handlinger som ikke bringer historien fremover men det er et gjennomgående problem med lange bøker.

Hvis du er interresert i andre bøker som har shippingmiljøet som kulisse er triologien Garman & Worse av Aleksander Kielland verdt å lese.

Jensens reiseskildringer kan forøvrig også anbefales på det varmeste.

Biblioteket har Vi, de druknede, Siste reise og Krigskrønike av Carsten Jensen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s