Om tulipanløker, finansbobler og andre fantastiske oppfinnelser

Jeg tror Peter Englund kan skrive underholdende og interessant om hva som helst.

I sin essaysamling Stillhetens historie og andre essays forteller han oss om historiske oppfinnelser og hendelser som har fått konsekvenser for nåtiden. Det kan være småting vi tar som en selvfølge; tannkosten, brillene og bindersen. Eller om den første McDonald’s restauranten, der grunnleggeren Ray Krocs effektive ideer har fått konsekvenser for hele hurtigmatindustrien. Her er et sitat fra skrujernets historie, som beviser at denne lille oppfinnelsen kan ha livsviktig betydning:

”Det mest spektakulære nederlaget i den britiske kolonialismens historie skyldes en akutt mangel på skrujern… Det fantes 480.000 skudd i leiren, men de var pakket i bastante trekasser , forseglet med to kobberbånd, som i sin tur ble holdt på plass av ni store skruer. Problemet var at det bare fantes to skrujern i leiren.”

Spesielt fascinerende fant jeg essayet Om Admiral Pottebacker og finansboblenes historie. Her presenterer Englund den aller første finansboblen for oss, der det ikke ble spekulert i boliger eller dotcom-firmaer, men tulipanløker! Kanskje visste du ikke at det for bare en – 1 – eneste tulipanløk av typen ”Viceroy” ble betalt: 2 lass hvete, 4 lass rug, 4 kraftige okser, 8 griser, 12 sauer, 79 liter vin, 425 kilo ost, 4 tonn smør, 1 seng, 1 sølvbeger og et knippe klær.

Og det var like før boblen brast i 1637.
En slik galskap er et kjennetegn ved alle finansbobler, forteller Englund. Og menneskene burde gjenkjenne symptomene, for slikt skjer ca hvert 20. år i land med kapitalistiske markedssystemer. Men grådigheten vår, ønsket om rask profitt og minimalt med arbeidsinnsats, får oss til å overse alle advarsler.

Biblioteket har Stillhetens historie og andre essays

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s