Northanger Abbey

Den kronologisk siste utgivelsen til Jane Austen er skrevet som en hommage til den gotiske romanen. I min penguineutgave advarer professoren i forordet mot alle de litterære referansene som kan gjør det vanskelig for en leser i det 20-århundre å forstå alle henvisningen til den gotiske romanen.  For oss som i tenårene aldri fikk nok av Wuthering Heights med Kate Bush er dette intet problem. Du ser det for deg gjør du ikke? Heatcliffe (glem Mr Darcy) på heiene på jakt etter sin elskede Cathy  «Heathcliff, its me, Cathy come home I’m so cold, let me in-a-your window» . Dystre herregårder med hemmelige rom – og mørke hemmeligheter har vel egentlig aldri falt av moten. La meg nevne Great Expectations av Charles Dickens, Rebecca av Daphne de Maurier – og nevnt men aldri glemt Bronte søstrene – hvor Emily sto for Heathcliff. Litteraturprofessoren undervurderer oss!

I Northanger Abbey prøver Austen å være 1700-talls morsom og ironisk på sin heltinne Catherines bekostning. Av forordet går det frem at boken ble utgitt posthumt av Janes bror men at det er den første boken hun skrev. Boken må leses med dette på minnet. De lynskarpe personkarakteristikkene er der men ellers er det mye prat. Sanatorieopphold i Bath var åpenbart mest en unnskyldning for match making for de bedre stilte. Ingen stor bok. Jane Austen har  faktisk mye humor men Northanger Abbey blir litt plump. Les Emma i steden.

Wuthering Heights med Kate Bush

Reklamer

3 kommentarer om “Northanger Abbey

  1. Dette er faktisk en av mine favoritt Austen.

    Skrev til og med en dyp og høytflyvende oppgave om den engang, spekket med tekstuelt begjær og hester som fallossymboler. Det var tider det – og det er veldig mye hester i Northanger Abby, ungpikehender som hviler sart på hesteflanker 🙂

  2. Dette var den Austen-romanen jeg oppdaget sist. Jeg foretrekker faktisk denne foran Emma. Kanskje fordi Mr. Tilney er så morsom. Den samtalen han har med Cathrine den første kvelden hun er i Bath er utrolig vittig:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s