Remarkable creatures

Omslaget var så vakkert på denne boka at jeg ikke kunne la være å plukke den opp. Et landskap jeg tiltrekkes av til alle årstider; strand, hav, himmel. Øverst på forsiden er det innpreget noe jeg ved første øyekast trodde var et sneglehus i gull, men som jeg ved lesningen av boka skulle få lære var et fossil av arten ammonite.

Tracy Chevaliers roman er fiksjon, men basert på to historiske kvinneskikkelser, Mary Anning (1800-1847) og Elizabeth Philpot (1779 -1857). De to begavede kvinnene var dyktige fossiljegere på strendene ved Lyme Regis på sydkysten av England, og Anning var den første til å oppdage arten plesiosaurus. Likevel ble kvinnene fratatt ære og utelukket fra det gode, vitenskapelige selskap både i kraft av sitt kjønn, klasse, sivilstatus og mangel på utdanning.

Romanen forteller oss om det kompliserte vennskapet mellom de to kvinnene, om de felles interessene som brakte dem sammen, men også om et forhold preget av konkurranse, sjalusi og sinne.  Chevalier skriver også godt om de ugifte kvinnenes liv, gir oss et innblikk i og perspektiv på deres lengsler og problemer som en samtidig forfatter som Jane Austen for eksempel ikke kunne tillate seg.

Anbefales!

Sjekk om Remarkable Creatures er på hylla i biblioteket

Vakre fossiler for den spesielt interesserte

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s