Livet sett fra rennesteinen

Ah, da var det endelig snart påske igjen. Tid for pleie av kropp og sjel, avspenning og rekreasjon.

Man tar den vante ruta: en kjapp tur innom puben først,  så videre til veddeløpsbanen, hvor man rekker å spille bort noen slanter før man kastes ut for å ha prøvd seg på kona til vinnerkusken eller fornærmer feil kar, som selvfølgelig har med seg  den alltid sultne og glefsende bikkja si. Deretter er man tilbake på puben igjen og kanskje streifer man innom et nachpiel, som raskt blir til et saftig fylleslagsmål grunnet skjev kjønnsfordeling (bare to damer og fire menn?! Hva faen glor du på, din drittsekk?) Omsider når man veis ende; rennesteinen. Der blir man liggende til noen plukker deg opp og kjører deg hjem, eller så skylles mann videre av rennesteinsvannet  til man våkner opp midt  i Ingenmannsland uten lommebok, selvrespekt eller anelse om hvor gårsdagen ble av. Påsken er virkelig en spesiell høytid, det er sikkert.

Ikke slik du pleier å feire påske? Vel, da kan du jo prøve det ut (Du kommer til å ha det veldig gøy!) Eller du kan søke minste motstands veg og  lese et par bøker av Charles Bukowski. Denne fyren levde livet sitt ikke veldig ulikt beskrivelsen ovenfor. Men i tillegg til å ligge kavende i rennesteinen etter endt rangel spilte han poker, jobbet tolv år i postverket, røykte sigarer, drakk whisky mens han satt på barkrakken og snerret ut fornærmelser mot hvem som måtte befinne seg i hans nærhet. Hvis han ikke satt på barkrakken satt han foran skrivemaskinen og skrev om hverdagens trivialiteter, som valg av arbeidsplass;… Jeg ringte på to annonser, dro til to plasser og ble ansatt begge plassene. Jeg luktet hardt arbeid på den første plassen, så jeg tok den andre.
Eller om sitt forhold til menneskelig kjærlighet: …Selvfølgelig er det mulig å elske mennesker – forutsatt at man ikke kjenner dem så godt.

Disse setningene ble omsider til bøker, faktisk noen ganske kule noen.

I de fleste bøkene møter vi Bukowskis alterego Henry Chinaski, som vi følger fra hans første barndomsminne fra han er to tre år gammel i Nedenom og hjem, videre til hans ferd ravende rundt i USA i Factotum til han tar sin definitivt største drittjobb i Postkontoret et sted han jobber av og på i tolv år. Skrivestilen er like brutal som livet han levde og han spytter setningene ut  spekket med humor, sinne, hat, sorg og korte glimt av glede. Grunntonen er for det meste misantropisk og handlingen utspiller seg stort sett på puben, travbanen, nede i grøftekanten eller hjemme i senga. God fornøyelse!

PS: For en kjapp, visuell  introduksjon av vår venn, sjekk ut denne videoen

Vi har et par bøker av ham, en du kan høre og en du kan lese

Reklamer

2 kommentarer om “Livet sett fra rennesteinen

  1. Supert innlegg Dag Even, skal helt klart prøve meg på en av disse bøkene. Kall meg gjerne feig, men jeg velger minste motstands vei jeg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s