Mandø

I «Mandø» av Kjersti Vik drar en vennegjeng i slutten av tenårene på høstferie til den lille øya Mandø på vestkysten av Jylland. De har leid den gamle prestegården på øya, men er ikke så opptatt av stedet de er på og har i grunn ikke så mye å fylle dagene med, bortsett fra festing, og innimellom litt kiting på strendene på naboøya Rømø.

Mandø er en spesiell øy med enorm forskjell mellom flo og fjære, og når havet kommer tilbake etter lavvannet kommer det raskt og med livsfarlige strømmer. Bare noen få timer i døgnet er det mulig å komme seg til øya med bil eller til fots, ellers er veien dekket av havet. De enorme områdene med havbunn som kommer fram når havet trekker seg tilbake kalles for vaden, og etter hvert som kjedsomheten tar overhånd begynner gjengen med en lek der de utfordrer naturkreftene. Ungdommene går langt utover vaden mot havet, uten å ane når tidevannet snur, og den som trekker seg først har tapt. Livsfarlig selvfølgelig, og nettopp derfor så forlokkende.

Det er sju stykker i gjengen, tre par – og Maja. Maja føler seg etter hvert utenfor og trekker seg litt unna. Hun møter Claus. Han bor hjemme hos foreldrene på nabogården, men nå er han alene hjemme. Claus er helt annerledes enn feriegjestene. Han synes Mandø er et fantastisk sted, er veldig opptatt av det rike fuglelivet og kan alt om tidevannet. Maja bestemmer seg for å leke litt med han, men for Claus er Maja en fantastisk forandring, og kanskje også en farlig forandring…

Synsvinkelen veksler hele tiden mellom ungdommene, slik at vi ser alt fra forskjellige sider og stadig oppdager nye sider ved de ulike karakterene og spillet mellom dem. Det er temaer som gruppedynamikk, jakt på spenning, mot, lek med andres følelser og med eget liv. Språket i boka er enkelt og fint, og jeg synes der hele tiden er en underliggende nerve som gir meg et slags sug i magen. Når kommer tidevannet?

Vi har boka på Nattbordet: BIBSYS

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s