Lyden av asfalt av Yngve Kveine

lyden_av_asfalt_kveineFor først å forklare dette noe amatørmessige blogginnlegget; dette er blogg for ansatte ved BIs bibliotek, og undertegnede, denne bibliotek-karen, har ikke skrevet bokomtale siden gymnaset en gang på 80-talet. Allikevel, denne boka ville jeg veldig gjerne få sagt noen ord om, so here goes, første anbefalte bok fra meg denne høsten.
Vil starte med å si at dette er en herlig, fengslende, nostalgisk, noe down men også humoristisk innimellom og en overraskende og imponerende roman-debut fra kollega ved BI.
Det er et driv i denne boka som gjør det nesten umulig å legge den fra seg, hvertfall for min del, det må da være et par tiår siden jeg har lest en bok så kjapt,  dvs på et par dager.

Litt om historien:
Hovedpersonen starter sin fortelling i 1985, da han begynner første året på skolen. Stedet er Linderud i Oslo, altså stort sett Oslo-basert story. Temaene i boka er likevel universelle, her er det nok mange som kan kjenne seg igjen. Opplevelsene til jeg-personen strekker seg om lag 15 år fram til år 2000. (+et lite slutt-kapittel) Gjennom skole, forhold til kameratene, jenter, familie, gjennom ungdomsskole, lærer fra helvete, videregående skole, russetid, drekking og erfaringer med det motsatte kjønn. Militærtjeneste og egen leilighet på Sagene, damer, øl, kamerater, dame… Gjennom både tragiske og oppløftende perioder.
I tillegg til gutta som består av hovedpersonen, Hevneren, Tony og Slegga, spiller Jokke & Valentinerne en sentral rolle, for å si det mildt, i livet til gutta. Som hovedpersonen sier det når de første gang hører på plata Alt kan repareres:
“Så eksploderte alt i fete rytmer og enda mer ord. Stemmen våkna til liv og dundra av gårde. Musikken var ulik alt vi tidligere hadde hørt. Rå og brutal. Som om det sto om selve livet. Tonene gikk gjennom marg og bein. Det hele oste av svimmel frykt og kaldt ubehag. Penthousen våkna til liv. Svetten rant fra veggene. Bassen dunka så ølboksene dirra. I øyekroken så jeg Sleggas halvåpne munn. Hevneren og Tony rugga hodene fram og tilbake.  Alt mens sangene jobba seg hardt videre.” (side 45)

Nesten alle, eller alle(?) kapitlene i boka har henta tittel fra Joachim Nielsens låter og omslaget er designet av Christopher Nielsen. Dette viser klipp fra Jokke-tegneseriene som følgte med platene da de kom ut.

Denne boka er første utgivelse fra Tigerforlaget. Den kom ut i begynelsen av forrige uke. Ble du nysgjerrig på den – håper det(!) – kan den selvfølgelig lånes på BIs bibliotek. (om den ikke er utlånt da)

God lesning!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s