Sommerlektyre juni 2016

Vi er i juni, og sommerferien nærmer seg for mange av oss. Bokhandlernes nyhetsbrev har tips til «årets sommerlektyre», og det er sannsynligvis ikke lenge til avisenes kultursider publiserer artikler med samme tittel. Jeg bildegooglet begrepet, nysgjerrig etter å se hva slags litteratur som ville dukke opp. Søkeresultatet var heller brokete. Forlag listet opp nyutgitte pocketbøker, lette i kofferten og så billige at du ikke trenger å ta dem med hjem igjen. Bokhandlere foreslo e-bøker og tjukke bestselgere. Forfattere anbefalte sine favoritter, journalister og anmeldere vårens nyeste utgivelser. Og fra folket selv – et hav av privatbilder med vidt forskjellige bøker.

Her presenterer vi syv nyanskaffede og svært forskjellige bøker. Er de utlånt, pass på å reservere dem.

6c94633d2a5069a087c99a947df19e62 Belønnet med Brageprisen og Kritikerprisen for sakprosa 2015. Hyllet av anmeldere. Og hva er bedre enn å starte sommerferielesningen med mer kunnskap om hva som befinner seg nede i dypet under robåten din?

Havboka er norsk sakprosa og lokal historiefortelling i verdensklasse… en bok som har alt: gode historier, skarpe observasjoner, sikker språkføring og mangfoldig kunnskap – og en knagg å henge det hele på… et fullendt verk som spenner over fire årstider og et rikt språklig register … en dypt imponerende prestasjon … en bok som opplyser, underholder og setter ting i uventet sammenheng. Strøksnes bør få mange lesere på kroken. Susanne Hedemann Hiorth, DN

ff386fe2bcd679f0d2dee5b49a44b99eDrama fra Asker prestegård, skriver Nina Abrahamsen i Budstikka.

Handlingen i den historiske romanen Eplehagen er lagt til Asker prestegård i tiden rundt 1814. Dit kommer den unge enken og apotekerdatteren Maren for å jobbe som guvernante for den karismatiske presten Johannes Høeghs barn.

Boken handler om kjærlighet, svik og forfengelighet, og om sorg som på forunderlig vis etterfølges av nye muligheter.

 

8ff3db2c2ca59ae89490f5fb0cd81d40 Verden av i går er en klassiker i verdenslitteraturen. Denne selvbiografien utkom etter Stefan Zweigs død i 1942, og ble betraktet som høydepunktet i hans livsverk.

Karl Ove Knausgård har mye godt å si om boken: «Jeg kan ikke tenke meg et bedre memoarverk enn Zweigs Verden av i går. Boken er en lystfull feiring av livet slik det utspilte seg i den gamle verden, skrevet i skyggen av den krigen som utslettet det. Ingen steder er det tapte Europa beskrevet mer innsiktsfullt og inderlig enn her.»

 

2edc96fbcfdee868f3b9b045e9a5d20aHistorie om et ekteskap er en kjærlighetshistorie av i dag, en fortelling om et moderne samliv. Den handler om Timmy og Jon og livet de har sammen. Alt går bra, inntil det plutselig ikke går lenger, hva var det som hendte? Romanen undersøker om det er mulig å forstå hva som skjer når noen slutter å elske hverandre. Om det er mulig å forstå kjærligheten og hva den gjør med oss.

«… en av de dyktigste forfatterne vi har, ingen skriver så varsomt om relasjoner som Geir Gulliksen». Ida Vågsether, Stavanger Aftenblad

 

bd67057b833989a774f3152441f5cd34Katten av Takashi Hiraide. Et barnløst par i trettiårene leier et lite hus i utkanten av Tokyo. De er forfattere som jobber hjemmefra. Frilanslivet krever sitt, de har nesten sluttet å snakke sammen. Men en dag dukker en liten katt opp på kjøkkenet deres. Det er et vakkert vesen som vekker noe i deres kjølige liv. Med kattens inntreden i livet kommer stunder med glede inn i hverdagen. Paret begynner å igjen å snakke sammen og de starter å legge planer for fremtiden. Kattens selskap løfter livet deres og alt blir lysere.

Nydelig roman om tilværelsens mysterier – Fredrik Wandrup, Dagbladet

 

4ad2293ce7d1ada61d314ff240695c2c

Svenske gummistøvler ble Henning Mankells siste roman. Den fikk en sekser på terningen i VG, der det også står at  «den er et flott farvel til et forfatterskap som har nådd usedvanlig mange lesere.»

En høstnatt våkner den pensjonerte legen Fredrik Welin, av at huset hans brenner. Han kommer seg ut i siste liten – med to venstrestøvler. Dagen etter er det bare aske igjen av det elskede skjærgårdshuset hans, og for Fredrik blir den ulmende ruinen et symbol på et forspilt liv som går mot slutten. Men da  trer datteren Louise og journalisten Lisa Modin inn i livet hans og rister grunnsteinene i hans tilværelse.

Svenske gummistøvler er en frittstående fortsettelse av romanen Italienske sko, som vi har både i papir– og lydbokutgave

037d2e32ecbbafc315085a6c5283e729Menn uten kvinner. Det er mange grunner til at menn er uten kvinner, skriver Knut Hoem i NRK. Haruki Murakami lister opp noen av dem i sju karaktersterke fortellinger, sju litterære hvilesteder.

En skuespiller ansetter en sjåfør og betror henne sine innerste tanker. En mann skilles fra sin kone og åpner en bar som blir hjemsøkt av noe ukjent og urovekkende. En annen våkner i et lukket rom og innser at han har blitt forvandlet til Gregor Samsa, hovedpersonen i Franz Kafkas Forvandlingen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s