Nye bøker i juli og august 2016

Så var sommerferien over og vi har sust inn i en tilværelse med studiestart, skolestart, treningsstart og kanskje også starten på annet nytt og interessant? Det er jo knapt så man får åpnet en bok! Men selv om det er travelt nå, vil hverdagsrutinene gå seg til, og det blir rom for små pustepauser. Har du ikke tid nå, kan du jo notere deg noen titler du ønsker å plukke opp igjen i høst. Her presenterer vi en biografi, tre romaner som er henholdsvis nummer tre og fem i sine respektive serier, samt to nye krimromaner.

Følg lenkene via tittelen og bestill de du ønsker i Oria.

875f49237c9aa16cc2f76e4d9ed702deM Train, «rastløse minner fra Patti Smith», skriver Robert Hoftun Gjerstad i Aftenposten. M Train er en annerledes memoarbok, som blir til mens Smith enten er på reise eller sitter på sin faste Café ‘Ino på Manhattan, der hun drikker svart kaffe.

Men uansett hvor hun drar i M Train , våken eller sovende, alene eller med avdøde Fred, sliter hun med den samme allmenne problemstillingen: «Kvifor er det slik at vi mistar dei tinga vi elskar, og at likegyldige ting klamrar seg til oss og blir målestokken for kven vi var, etter at vi er borte?».

 

4f2ad0b2b96c170450239b8db7297204Dei som flyktar og dei som blir, 3. bok i Elena Ferrantes   «Napoli-kvartett», utlegningen av to venninner – og konkurrenters – livsløp, fra de møtes tidlig på barneskolen, til nåtidsplanet, der de nærmer seg 70.De er begge ekstremt intelligente, ærgjerrige, målbevisste. Der den ene har en nærmest skjebnebestemt, destruktiv tiltrekningskraft, er den andre mer uanselig – i egne øyne.

I 3. bok bindet er vi kommet til 1970-tallet, da kvinnefrigjøringen for alvor skulle kreve endringer i samfunnet. Anne Cathrine Straume, Aftenposten.

Biblioteket har også denne boken på engelsk – Those who leave and those who stay

De to første bøkene i serien heter Mi briljante venninne og Historia om det nye namnet

 

df7d2868520125087ccdfb8326b4ccde«Det er merkelig at du finnes, men at du ikke vet noen ting om hvordan verden ser ut. Det er merkelig at det finnes en første gang man ser himmelen, en første gang man ser solen, en første gang man kjenner luften mot huden. Det er merkelig at det finnes en første gang man ser et ansikt, et tre, en lampe, en pyjamas, en sko. I mitt liv hender det nesten aldri lenger. Men snart gjør det det. Om bare noen måneder vil jeg se deg for første gang.

Om vinteren er andre bind av fire i en personlig encyklopedi om den nære virkeligheten, skrevet av en far til et barn som snart skal bli født.

Biblioteket har også første bind, Om høsten, og mange andre bøker av Karl Ove Knausgård.

 

3158909adbec7213929b343de3c57cfb Blå stjerne er femte bok i Jan Guillous serie, Det store århundret.

Andre verdenskrig er under utvikling og griper inn i familien Lauritzens liv. Mens eldstebror Lauritz verken vil se eller forstå hva som skjer, er perspektivet for hans to døtre, Rosa og Johanne, helt motsatt. Rosa jobber i den legale militære etterretningen, mens Johanne rekrutteres av den britiske spion- og sabotasjeorganisasjonen SOE. Britenes kodenavn for Johanne Lauritzen er Blå stjerne. Hun havner i kamp med både SS-styrker og grensevakter når den største og viktigste operasjonen nærmer seg: Å redde Norges jøder på flukt fra nazistene.

Biblioteket har også de tidligere bøkene i serien:  Brobyggerne, Dandy, Mellom rødt og svart og Ikke ville se.

De to siste bøkene på listen i dag, ble begge nominert til Rivertonprisen 2015:

0d2602997b1ca0ade3b82049598512661

Krimforfatterparet Tore Aurstad og Carina Westberg har skrevet Nattevandreren. De har valgt seg gamle Kristiania og Botsfengselet som ramme for kriminalromanen.

I Botsfengselet i Kristiania faller en fange ned fra galleriet og brekker nakken. Dødsfallet blir straks rapportert som selvmord, men noe skurrer. Like etter blir et mord varslet i en spiritistisk seanse blant byens velstående, og etterforskningen avdekker et lik. Kan de døde virkelig kommunisere med de levende, eller ligger det noe annet bak? Sammen med sin trofaste betjent Bernt Nystuen ruller fullmektig Theodor Wulfsberg opp en makaber drapssak og sirkler inn en morder som skjuler likene særdeles godt.

 

61962d55c622563aea8f69fb15a60b87 Djevelens giftering av Vidar Sundstøl

Privatetterforskeren Max Fjellanger vender tilbake til Norge etter et halvt liv i USA for å gå i en venns begravelse. Det blir snart åpenbart at vennens død henger sammen med en forsvinningssak som for nesten tretti år siden drev Max fra Norge og ødela vennens liv. Sammen med den unge bibliotekaren Tirill Vesterli fra Bø suges Max inn i en sak der de ikke kan stole på noen, der regelen om taushet er like sterk som i mafiaen, og der sporene må finnes i gammel folketro og et uhyggelig djevelsagn.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s