Nye bøker, oktober 2016

Slunkent reisebudsjett, men klar for spenning og nye opplevelser?  Kom innom biblioteket og få med deg en bok som kan få deg til å reise i ånden.

Vi åpner på hjemmebane med en knallgod, ny krim om ensomme Ragna Riegel, drar så til Roma og svermer litt sammen med tre par før vi lander på Island, der sauebonden Bjarne skriver et svært forsinket brev til sin tapte kjærlighet, Helga. Deretter farter vi tilbake til 1958, der en engelsk arkeolog drar ut på eventyr til den urgamle byen Muscat i Oman. Så blir det kjærlighet, svik og lidenskap i Londons Belgravia for hele 200 år siden, før vi runder av med en sidevender fra Evergreen spahotell, der det visstnok skal skje uhyggelige og fascinerende saker.

c8c694413b5d4b4d300851233da5bc73 Et år etter at Karin Fossum fikk Rivertonprisen innleder hun den norske krimhøsten med en av sine beste krimbøker, skriver Elin Brend Bjørhei i VG.

Hviskeren er bedre enn Rivertonvinneren, Helvetesilden, og inneholder alt det som gjør Fossum til en av Norges fremste krimforfattere: Dyp psykologisk innsikt og grundige personportretter. Et levende og treffende språk. Krypende, nifs uhygge og troverdig galskap midt i en vanlig hverdag.

c8d7119ebb186d03c34c5d1e82056afcVeien til Roma er en sjarmerende roman som kretser rundt Romas vakre severdigheter. Her veves historier og livsskjebner elegant inn i hverandre gjennom fortellingen om tre par og deres kjærlighetseventyr i Den evige stad.

Unge Alice skal forloves, men møter kjærligheten ved første blikk, middelaldrende Meg og Alec er ute på oppdrag og krangler i ett kjør, mens enken Connie er tilbake for å spre asken etter sin elskede ektemann, Henry.

 

b0561dc2dd05a17397a608e0d5845a32Ein tilårskomen sauebonde svarer på brevet frå elskarinna som bad han flytta med henne til byen ein gong i tida. Det har teke lang tid å svara, og det er mange val som må svarast for. Han flettar slarv frå bygdelivet inn i saftige forteljingar om det han kallar paringstida i livet sitt. gamal kjærleik og erotiske minne blandar seg med soger om gløymde lik, lågføtte vérar og dagen då Farmall-traktoren kom.

Svar frå brev til Helga, er historia om det livet som aldri vart realisert, og dei vala med tek. Om det tapte livet, men også om ein tapt kultur. Nominert til Nordisk råds litteraturpris 2012.

 

9d66962ae9b0c379223c685afceaa476 Omtale fra KK: Året er 1958, og den nyutdannede arkeologen Joan drar til Muscat i Oman med forloveden Rory. I Muscat møter hun sin heltinne, oppdageren Maude Vickery, som forteller om sine eventyr da hun utforsket regionen på begynnelsen av 1900-tallet. Webb har researchet godt og skildrer de politiske urolighetene og historiske hendelsene. Joans eventyr blir mer spennende enn hun hadde trodd, og spørsmålet er om hun kommer seg hjem til England.

Den engelske piken  har fått god kritikk i mange aviser, og fikk bl.a. en femmer i VG.

 

bfebeb379a07590584041a1a793511e3Ser man bort fra at publiseringen av denne romanen først ble gjort digitalt i stedet for trykket på papir, skjedde det omtrent som ved Dickens’ føljetoger på 1800-tallet: kapitlene ble sluppet hver for seg, og i sommer skjedde det med en ukes mellomrom . Nå er alle kapitlene samlet i en bok. Det er Julian Fellowes, skaperen av TV-serien Downton Abbey som står bak verket, og også her handler det om klasse.

I Belgravia møtes gamle og nye penger, det utvikler seg farlige forbindelser mellom menn og kvinner, og mellom familier som egentlig tilhører ulike sosiale sjikt. Familiene har tjenerskap i større og mindre omfang, og det er lojale og illojale ansatte nedenunder. (Delvis hentet fra VG). Dere skal se at det blir en gedigen TV-serie av denne også.

 

72e8f4b5de018d01616530b4f4fe81c0 1926: Violet Armstrong er en av de få ansatte på Evergreen spahotell i dagene før det skal stenges for vinteren. En håndfull gjester er igjen, en rik arving, hans søster og glatte beiler. Da de blir innesperret av en snøstorm, er det ingen som kunne ha forutsett hva som skulle skje.

2014: Lauren Beck har fått jobb på en kafé som er åpnet i forbindelse med restaureringen av Evergreen spahotell. En dag finner hun noen lidenskapelige brev i hotelles gamle fløy. De er datert 1926, hinter om en hemmelig affære  og en sjokkerende hemmelighet.

Bak glemselens slør er, ifølge Newcastle Herald, «Uhyggelig og fascinerende… Plottet er briljant i begge tidsepoker».

God lesning!

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s