Nye bøker i juni 2017

Etter en travel undervisningsvår og hektisk eksamensinnspurt kommer den rolige sommeren til biblioteket. Da er det på tide å lokke med nyinnkjøpt skjønnlitteratur. Kanskje noen av disse kunne være interessante å lese i sommer? Kom innom oss og ta en titt i Nattbordsamlingen

64f978fc4d7afc98e4b4ce7ff8fc0737

Etter hvert en poetisk klassiker – Just kids av Patti Smith. Denne stod på bibliotekarens leseliste i flere år før hun nylig fikk summet seg til å lese den. Anbefales!

Fra bokens bakside: «Just kids er ei varm og inderleg kjærleiksforteljing frå Smith til hennar elska venn Robert Mapplethorpe, men boka er også eit unikt tidsdokument. Smith gir ei levande skildring av New Yorks avantgardistiske og spennande kulturliv i byrjinga av 70-talet. Her møter vi forfattarar, musikarar og kunstnarar som har påverka ein heil generasjon og sett avtrykk langt utanfor New Yorks grenser. »

Vi har boka både på engelsk og norsk.

12b01a55f481d4b1f4b274ed961a129a

Ingrid Winters makeløse mismot. Ifølge Henriette Steenstrup er denne «.. en skikkelig pageturner om borrelåser, store huslån, late kollegaer og bilaterale relasjoner.»

Fra bokens bakside: «Ingrid Winter sitter fast i huset hun ikke får solgt, i FAU-møter, i jobbkonflikter, i frykten for dørselgere, i et ekteskap som har mistet gnisten, i sin egen hverdagsangst. Bedre blir det ikke når hun ufrivillig blir plukket ut som representant i en jobbdelegasjon til St. Petersburg… Janne S. Drangsholt viser frem et stort komisk talent, kombinert med en sjelden evne til å ta hverdagslige situasjoner på kornet.»

38e460d6a0ccccda065e47df880bf678

 

Winter i verdens rikeste land er en frittstående oppfølger til Ingri Winters makeløse mismot.

Ingrid Winter er tilbake, og med henne den kaotiske familien, den håpløse arbeidsplassen, det altfor dyre huset som bare byr på problemer, og som om ikke det var nok: Den Perfekte Familien flytter inn ved siden av, og Ingrids gamle morfar er i ferd med å miste grepet fullstendig. Samtidig er Ingrids indre demoner alltid beredt til å gjøre en vanskelig situasjon litt vanskeligere.

 

b9e5b9139f082a49c137f94842ed24f3 Hva skjedde med Roald Amundsen?

Den 25. mai 1928 havarerte Umberto Nobiles luftskip «Italia» på vei tilbake fra Nordpolen til Svalbard. Det ble begynnelsen på en av de største og mest sensasjonelle redningsaksjonene i polarhistorien. Alle statsmakter som ville hevde seg i nordområdene, sendte ut ekspedisjoner for å finne de overlevende. Bare en mann manglet: den gamle polarhelten Roald Amundsen. Utestengt av diplomatiske intriger, gikk han igjen sine egne veier. 18. juni steg han ombord i det franske sjøflyet Latham i Tromsø.  Det ble Amundsens siste reise.

Basert på et unikt kildemateriale følger Monica Kristensen sporene inn i isødet for å finne svar på gåten.

4c5305a8fdd20f5d4a2eccac88b66696Cheryl Strayeds liv raser sammen når moren blir syk og dør etter få uker. Cheryls liv fylles av utroskap, stoff og angst. En dag når hun bunnen og tar en impulsiv beslutning: Hun vil begi seg ut på en vandring langs hele California, fra Mexico i syd til den kanadiske grensen i nord. Wild : på ville veier, handler om den avgjørende turen. Cheryl går alene gjennom snø og ørken, i for små støvler og for stor ryggsekk, hun møter klapperslanger, bjørner og andre vandrere – de som blir venner for livet og de som vil utnytte en ung kvinne alene på tur.

Wild er historien om Cheryls eget liv, om hvordan hun fant ny mening med livet. Hun forteller fandenivoldsk, varmt og ærlig om sitt livs vandring.

Vi har boka både på engelsk og norsk.

2d7e87227c2f733c315923fee3567fbf

 

Jan Kristoffer Dale fikk Tarjei Vesaas debutantpris for novellesamlingen Arbeidsnever.

Novellene i Arbeidsnever handler om de som har falt utenfor; de som ikke fiksa skolen, og droppa ut. De ufaglærte. de som aldri flytta hjemmefra. De som aldri fant noen å slå seg ned sammen med, og de som har blitt forlatt. Arbeidsnever dreier seg om vanlige menneskers liv og arbeid. Alle sliter med sitt: usikkerheten, kjærligheten, økonomien og seg sjøl. Noen er fanget i situasjoner de ikke kommer seg ut av, mens andre må ta et valg om hvem de vil være, og hvordan de må leve.

.

6e517da5ecd732e889f9770afbeacc5b

Hva om en annen persons historie kan endre ditt eget liv?

Lizzie lever det glade liv i London. Men en dag snur tilværelsen brått, og med kjærlighetssorg og uten jobb må hun flytte hjem til moren på den engelske landsbygda. Der tar hun motvillig en jobb på det lokale pleiehjemmet hvor hun dagdrømmer om livet som kunne vært. Helt til hun plutselig og bokstavelig talt snubler inn i livet til en fremmed. Det blir et uvanlig møte som gir ringvirkninger ingen av dem kunne ane.

Lyden av en lerke er en bestselger om kjærlighet, livet og alle dets små mirakler.

 

William Stoner er født mot slutten av det 19. århundre i en lutfattig bondefamilie i 88fb41447c5480dfd49a71c46372a278Missouri. Han blir sendt til universitetet for å studere agronomi, men forelsker seg i litteratur og blir akademiker. Gjennom livet møter Stoner mye motgang: Ekteskapet fremmedgjør ham fra foreldrene, karrieren bremses, kona og datteren vender seg vekk og en forelskelse blir satt under press fra trusselen om skandale. Hans liv er stille, og etter hans død er det få som husker ham.

Likevel, med oppriktighet og medfølelse avdekker denne romanen universelle verdier. Stoner forteller om konflikter, tap og seire som mennesker gjennomlever selv om de ikke noteres i historiebøkene og tar tilbake betydningen av hvert enkelt menneskes liv. Denne dypt rørende, lysende romanen er en stille, men perfekt leseropplevelse.

Vi har boken på engelsk, samt i lydbokversjon på norsk.

3466d026041989e401f2c34cfda5c053

Her får du en fantastisk samling av de beste ord og setninger i verden!

Make Poetry Great Again er en samling dikt utelukkende basert på Donald Trumps taler, intervjuer og sitater. Chris Felt har valgt et kunstnerisk utgangspunkt for redigeringen av Trumps ytterst originale måte å ordlegge seg på.

 

 
50d52942765f6c407730bd7ae1181aec

Kvinnen med rødt hår er en fengslende beretning om mord, mysterier og det litterære fundamentet sivilisasjonen vår er bygd på, fra nobelprisvinner i litteratur, Orhan Pamuk. I en liten by utenfor Istanbul graver en brønnmester og hans læregutt etter vann. Om kvelden forteller de hverandre historier. Etter som brønnen blir dypere, kommer også brønnmesteren Mahmut og lærlingen Cem nærmere hverandre. Men en mystisk, vakker kvinne med rødt hår vekker lidenskapen i Cem, og plutselig tar historien en skjebnesvanger vending.

 

454c1efa1c7c3b75e049b456ccdb5cacI Tørst er Harry Hole tilbake.  Et drapsoffer blir funnet med bitemerker på halsen. Kroppen er tappet for blod. Kan det være vampyrisme – et svært omdiskutert felt i psykiatrien? Tidligere etterforsker Harry Hole vet bedre enn at flere av krimhistoriens verste seriemordere har vært diagnostisert som nettopp vampyrister. Men Harry har et annet motiv for å bistå politiet – morderen som slapp unna.

Harry er så populær hos oss at du kan lese Tørst på norsk, engelsk eller høre den på lydbok.

 

9bce6286948f2e3c94dc907863002cd3

Så mye lengsel på så liten flate : en bok om Edvard Munchs bilder

Hva vil det si å være en av verdens største kunstnere? Hva var det med Munch som skilte ham ut fra hans samtidige, og som gjør at vi fortsatt ser på hans kunst og snakker om den? Karl Ove Knausgård nærmer seg Munchs bilder i et forsøk på å finne ut hva som stod på spill i dem, og på hvilke måter de lever videre i kulturen.

 

 

e0d58eea99785145c8989429ee97b1b0 Flommens år er en av bibliotekarens favoritter. Den utgjør, sammen med Oryx and Crake og Maddaddam, en trilogi der den er den 2. boken. Den kan likevel leses som en frittstående roman.

«Margaret Atwood har skrevet en spektakulær dystopi…» skrev Dagens Nyheter da den kom ut. Den handler om en verden som ikke er seg selv slik vi kjenner den. Det fascinerende med romanen er nettopp at man kan se for seg at dette kan skje, dersom vi velger oss feil verdensledere, om markedsøkonomien får råde så fritt den bare vil, og der bioteknologien får absolutt frie tøyler. Boken er spennende, inneholder både ømhet og vold, og er full av svart humor.

 

7ac85de9d4d5730ab34396d6358533b2 Min elskede Cecilia, hvis du leser dette betyr det at jeg er død… Cecilia Fitzpatrick er lykkelig gift inntil hun finner et brev som ektemannen skrev for mange år siden. I brevet står det noe som vil forandre alt i livet hennes. Den kritikerroste forfatteren Liane Moriarty, har skrevet Ektemannens hemmelighet, en glitrende, fascinerende og tankevekkende roman. Med kløkt og humor setter hun store spørsmålstegn ved hvor godt vi egentlig kjenner våre nærmeste – og ikke minst – hvor godt kjenner du egentlig deg selv? Noen hemmeligheter er så vonde at de burde gjemmes bort til evig tid.

Liane Moriarty har også skrevet Store, hvite løgner, som går på HBO som en eksklusiv TV-serie. Lån boka hos oss!

 

3f0b1202a3a0b16e49e7aa33b4f5b42b Jentene gjorde et sterkt inntrykk på bibliotekaren med sitt fiktive portrett av en forsømt, ensom og søkende 14-åring som ender opp i kulten rundt den farlige Charles Manson. Anbefales.

Rainer Moritz fra Deutschlandradio Kultur skrev følgende: «The Girls’ er ingen Charles Manson-Roman. Emma Cline viser – og det gir boka en forbløffende aktualitet – hvor lett det er å la seg forføre, og hvor raskt viljen innstiller seg på vold. […] Selv de som aldri har hørt navnet Charles Manson vil tjene på å lese den […] En svært lovende debutroman.»

 

83619e6636682868e35658324a19a8c9

Dette er hentet fra en anmeldelse i Aftenposten: «Bungalow handler om nedbryting – kroppslig, huslig – og Johansen skriver med alle sansene åpne. Språket er dempet og presist, med korte setninger, som treffer leseren som språklige hugg … Selv om Bungalow spinner rundt tap, forfall, ensomhet og alderdom, er det også rom for mye lun humor og varme i teksten … Boken kan leses ut på en kveld, men det anbefales å lese sakte. Johansens setninger har mange lag. For den som tar seg tid venter en rik tekst full av refleksjoner om livet, kunsten, ensomheten – og den litt ubehagelige følelsen av å kjenne seg som et halvråttent tre.

 

a1f1ab52f07d19f5d019dba0903e85ae Den galopperende svensken er en moderne svensk klassiker. Omtalen bakpå boken får bibliotekaren definitivt til å tenke på svenske verker som Hundreåringen som klatret ut vinduet og forsvant og filmen Att angöra en brygga (som man burde unne seg å se hvert år rundt St. Hans):

Komponistgeniet Bergman-Wasa reiser verden rundt og komponerer nasjonalsanger til nydannede stater. han samler på gamle røntgenapparater i messing, og han overtar et nedlagt sykehus hvor det viser seg at en koloni med gamlinger holder hus på loftet. Han fører en privat krig mot Boing-fabrikken og skyter påfugler på flyene med en romersk katapult.

 

aec4b87420728ca2b4c59f24c08f59e5 Jeg heter Lucy Barton er en sterk og vakker utforsking av familieliv og kjærlighet, av fortidens makt og fortellingens frihet, alt båret oppe av Lucys egen unike fortellerstemme: ærlig, observant, følsom og dypt menneskelig.

Nr. 1 på New York Times bestselgerliste og nominert til Bookerprisen.

Biblioteket har også Elizabeth Strouts Olive Kitteridge, som fikk Pulitzerprisen.

 

Til slutt kan vi nevne tre krimbøker av spanske Dolores Redondo, Den usynlige vokteren, Offergaven og Knoklenes arv. De tre bøkene utgjør en trilogi om Amaia Salazar, kriminalinspektør og nybakt mor. Hypermoderne drapsetterforskning parallellføres med gammelt sagnstoff fra litt knugende dalstrøk i spansk Baskerland. Ganske spennende, ifølge noen av bibliotekarens leseglade kolleger.

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: